Românii și internetul: câți își accesează banca de pe telefon, de ce sunt reticenți
Un număr record de români petrec foarte mult timp pe internet, prea mult. Asta nu înseamnă însă că sunt deschiși să facă plăți online sau să-și acceseze conturile bancare. Din cauza unor cunoștințe tehnice precare, scepticismul este încă la un nivel semnificativ.
Nu mai puțin de 67,9% dintre utilizatorii români de internet folosesc servicii bancare online, prin internet banking sau mobile banking. Asta înseamnă că își accesează conturile și fac tranzacții fie printr-o interfață web folosind browserul favorit de internet, fie prin intermediul aplicației de mobil dedicate furnizate de bancă. Asta înseamnă că aproximativ o treime dintre români fie nu au încredere în dispozitivele mobile sau în internet, fie se tem de amenințările cibernetice care fac valuri în online.
Cum interacționează românii cu banii
CEC Bank, în colaborare cu comparatorul bancar FinZoom.ro, a publicat în urmă cu câteva zile un studiu referitor la relația românilor cu finanțele lor și, implicit, cu băncile. În urma acestui efort statistic, printre concluzii se numără și faptul că 63,6% dintre respondenți au obiceiul să țină evidența veniturilor și cheltuielilor și optează deseori să-și urmărească bugetul lunar.
”Anul trecut CEC Bank și-a dublat numărul de utilizatori de Mobile Banking. În medie, fiecare utilizator intră în aplicație pentru a-și verifica soldurile o dată la 4 zile și realizează operațiuni odată pe lună. Pentru a oferi acces clienților mai repede și mai ușor la situația lor financiară, am relansat aplicația de mobile banking. sub un nume nou – CEC App și cu un design modern, îmbunătățit și funcționalități noi: creditare online. Din Mobile banking. se pot contracta credite de nevoi personale, printr-un flux scurt, fără documente suplimentare și cu acordare pe loc”, declară Mugur Podaru, Director Operațiuni la Distanță în cadrul CEC Bank.
Tot în ceea ce privește interacțiunea cu băncile și banii, aproximativ 31,6% dintre români preferă în mod exclusiv plățile cu numerar, cash. Cel mai probabil, aceștia intră în categoria celor care, în ziua de salariu, își scot toți banii și-i țin în portofel. Doar 28,3% sunt adepți exclusivi ai plăților cu cardul, pe când 40,1% au afirmat că folosesc atât numerar, cât și card.
Printre celelalte concluzii ale sondajului:
- 60,5% dintre cei chestionați susțin că au făcut plăți cu cardul pentru cumpărături online în ultimele trei luni
- 25,3% dintre respondenți folosesc deja portofelele digitale Google Pay / Apple Wallet pentru plata produselor cu cardul, direct de pe telefon
- 50,4% dintre români susțin că folosesc în fiecare lună cardul sau un cont bancar pentru plata facturilor lunare
- Pentru plata produselor și serviciilor la magazine, 28,3% dintre respondenți preferă plata cu cardul, 40,1% dintre aceștia folosesc atât cardul cât și numerarul. 31,6% dintre respondenți preferă în continuare plățile cash.